EN 1090 on uusi eurooppalainen laatustandardi kaikille teräs- ja alumiinirakenteille, joka astui voimaan 1.7. 2014. Siinä on tarkat määräykset myös hitsausta koskien. Yhtenä osana on hitsausmenetelmien hyväksyttäminen.

Mikäli hitsausmenetelmien hyväksyntä tehdään standardihitsausohjeilla (EN 15612), voivat ESABin asiakkaat laatia omat hitsausohjeensa ESABin hyväksyttämiin menetelmäkoepöytäkirjoihin (Welding Procedure Qualification Records, WPQR) tukeutuen ja näin välttyä omilta hitsauskokeilta ja niiden testaukselta ja hyväksyttämiseltä.


NÄIN SE KÄY

ESAB on tehnyt WPQR:iä muutamille hitsauslisäaineilleen MIG/MAG- ja puikkohitsaukseen (MMA). Asiakkaat voivat kirjoittaa omat standardihitsausohjeensa näiden TÜV:n hyväksymien WPQR:ien perusteella. Ostamalla WPQR:n ESABilta saat tämän käyttöoikeuden omalle yrityksellesi, mikä on osoitettu WPQR-todistuksen vesileimalla.

Standardihitsausohjeita voidaan käyttää EN 1090 -standardissa määrätyin rajoituksin. Huomioi rajoitukset, mm. toteutusluokka, materiaaliryhmä (EN 1090-2 7.4.)


ESABIN EN 1090 WPQR -TODISTUKSET

 • Todistukset ovat ilmoitettujen laitosten sertifioimat: TÜV Rheinland, Saksa tai Inspecta Sweden AB
 • Hyväksytty EN 1090-2 -standardin mukaan toteutusluokan EXC 2 -teräsrakenteille
 • Edullinen ratkaisu – ei kallista kokonaispakettia – voit ostaa tarvitsemasi WPQR:t vaikka yksittäin
 • Hyväksytty menetelmäkoepöytäkirja (WPQR)
 • Kattaa yleisimmät teräsrakenteiden valmistukseen käytettävät ESAB-lisäaineet, mm. umpilangat, jauhetäytelangat, metallitäytelangat ja hitsauspuikot
OK AristoRod 12.50
OK Autrod 12.51
Coreweld 46LS
OK Tubrod 15.14
OK 48.00

 • Testauksissa on käytetty alla mainittuja koneita:
Origo Mig (digitaaliset teollisuusinvertterit)
Aristo® Mig (koko nykyinen valikoima)
Warrior 400i /500i

TILAUSOHJEET

Näin tilaat sertifioituja WPQR:ia ESABilta:

 1. Kirjaudu ESABin englanninkieliseen WPQR Online Tool -työkaluun (käyttäjätunnus: weldcloud@esab.com, salasana: esab) nähdäksesi saatavana olevat WPQR:t. (Tämä on yleinen kirjautumistunnus.)
 2. Valitse haluamasi WPQR:t määrittämällä valikoista hitsin tyyppi, materiaali, materiaalin paksuus ja lisäaine. Tämä on tilauksen suunnittelutyökalu, ei tilauslomake.
 3. Haluamasi WPQR:t voi tilata seuraavasti:
  1. Jos olet ESABin asiakas ja sinulla on tili, tilaa suoraan ESABin asiakaspalvelusta.
  2. Jos sinulla ei ole ESABin asiakasnumeroa ja tiliä, ota yhteyttä lähimpään ESAB-jälleenmyyjään. Löydät lähimmän jälleenmyyjän täältä.
 4. Sinulle lähetetään linkki, josta voit ladata omat yrityskohtaiset vesileimatut WPQRt.

Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua? Ota yhteyttä ESABiin tai lue Usein kysytyt kysymykset

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Aristo welder
x

x

Loading..